Jobbsökarboken, som utgår från dig på liknade sätt som rusta och matcha
/
/
Jobbsökarhandboken

Jobbsökarhandboken

Var finns jobben?

Arbetsförmedlingen förmedlar 20 – 30 procent av alla jobb. Resterande arbetstillfällen tillsätts bland annat genom de kontakter du får hos oss på Guldjobbet, dina egna kontakter, jobbsajter på internet, sociala medier samt rekryterings- och bemanningsföretag. Det är därför viktigt att inte bara leta jobb på Arbetsförmedlingens platsbank.

Kontakter du får hos oss på Guldjobbet

Vi på Guldjobbet har arbetsgivare som vi har regelbunden kontakt med. Hos oss kan du bland annat delta i rekryteringsträffar, speedintervjuer samt få chansen att vara med i snabba rekryteringsprocesser med arbetsgivare som har ett akut anställningsbehov.  

Egna kontakter

Egna kontakter förknippas ofta med tidigare arbetsgivare, vänner och anhöriga. Dessa kontakter är viktiga. Men det är också viktigt att ta nya kontakter. Om du exempelvis ringer ett företag har du en ny kontakt. Arbetsgivare har kontakt med andra arbetsgivare. Får du inte napp, kan det därför vara bra att fråga om personen känner till andra arbetsgivare som skulle kunna ha behov av dig. Glöm heller inte bort att vårda kontakten genom att fråga om du får höra av dig igen.

Jobbsajter

Jobbsajter är viktiga redskap i arbetssökandet. De flesta jobbnotiser finns både på platsbanken och övriga jobbsajter, men inte alla. Undersök vilka sajter arbetsgivarna i din region använder och håll koll på vilka jobb som annonseras ut.

Sociala medier

Många arbetsgivare använder idag sociala medier för att nå ut till potentiella medarbetare. Facebook och LinkedIn är bland de största. Följ de företag som du är intresserad av för att inte missa när de lägger ut jobbannonser. Det finns även många lokala jobbgrupper där lokala arbetsgivare vänder sig för att hitta ny personal.

Bemannings- och rekryteringsföretag

Bemannings- och rekryteringsföretagens uppgift är att leverera arbetskraft. För att lyckas med det är de beroende av att ha bra kandidater, vilket de får genom att du som arbetssökande registrerar dig och skapar en profil. Många tjänster tillsätts innan de kommer ut på olika jobbsajter, därför är det viktigt att du har en slående profil som du håller uppdaterad. 

Att spontansöka jobb

Spontanansökning innebär att du kontaktar arbetsgivare utan att de annonserat ut någon specifik tjänst. Den första kontakten kan ske via telefon, ett personligt besök eller genom att du skickar ett mail där du presenterar dig och bifogar ditt CV.

Arbetsgivares attityd till spontanansökan

Arbetsgivares attityd till spontanansökningar skiljer sig mycket åt. Somliga välkomnar alltid spontanansökningar, medan andra helst ser att du enbart skickar ansökan när de har utlyst en ledig tjänst. Vissa företag har ett specifikt formulär på sin hemsida där du kan skicka in en intresseanmälan. Det kan därför vara en god idé att kolla företagets hemsida innan du skickar din ansökan.

Kontakta arbetsgivaren

Tänk på att skicka din spontanansökan till rätt person. Vänd dig helst inte till personalavdelningen utan försök att hitta den person som skulle bli din chef om du började arbeta där. Då ökar chansen att din ansökan blir läst och uppmärksammad av rätt person. 

Varför spontanansökan?

Tanken med att skicka spontanansökningar till intressanta arbetsgivare är att väcka någon eller någras intresse för dig och att de därefter kallar dig till intervju. Många brukar ofta poängtera att personliga brev ska vara korta och koncisa. När det gäller spontanansökningar gör det ingenting om presentationen är lite längre. Detta med tanke på att du inte är en av hundratals personer som söker ett specifikt jobb. Du har arbetsgivarens odelade uppmärksamhet. Utnyttja det och berätta utförligare om hur dina erfarenheter och hur arbetsgivaren har nytta av dem.

Mailet bör inledas med varför du skickar en spontanansökan till just deras företag. Därefter bör du svara på följande tre frågor:

  • Vem är jag?
  • Vad kan jag tillföra?
  • Vad har jag gjort tidigare?

Detta med utgångspunkt från vad din blivande arbetsgivare kan tänkas vilja veta om dig inför en anställning.

Praktik

Praktik är en välkänd, väl använd och bra form av aktivitet för att komma ut i arbetslivet. För att arbetsgivaren och du som arbetssökande ska få ut så mycket som möjligt av praktiken krävs det att praktiken har ett klart syfte och en klar struktur. Av den anledningen är det viktigt att praktikant och arbetsgivaren redan innan starten har pratat om vad som gäller avseende uppgifter under praktiken, tider, raster, arbetskläder, etc.

Syftet med de allra flesta praktiker är att du som arbetssökande ska komma ut i en anställning, men det kan också finnas andra anledningar till praktik. Det kan vara så att du har varit borta från arbetsmarknaden en tid och därför behöver känna dig för och få möjlighet att få nya referenser. Det kan också vara så att du vill utbilda dig inom ett yrkesområde och därför vill undersöka om yrket är något för dig. 

Skriva jobbansökan

När du har hittat en platsannons som du tycker låter intressant så är det dags att börja fundera på hur du vill formulera din jobbansökan. Tänk på att du alltid ska utgå från vad arbetsgivaren har angett i sin annons. Om de t.ex. söker en person som är noggrann och initiativtagande så är det viktigt att du ger exempel på varför du anser att det stämmer in på dig. 

Att skriva personligt brev

Sätt dig in i arbetsgivarens situation. Mot bakgrund av platsannonsen; vad skulle du i det läget vilja veta om den som söker jobbet? Var både saklig och personlig när du berättar om tidigare arbetserfarenheter och/eller utbildning som överensstämmer med den person arbetsgivaren söker.

Ansökan bör inledas med en kort sammanfattning om varför du söker jobbet och vilken nytta arbetsgivaren har av din kunskap och erfarenhet. I följande text bör du utveckla sammanfattningen och skapa en röd tråd mellan profilen för tjänsten och din kunskap, erfarenhet och personlighet. 

Du bör svara på tre frågor för att göra ett komplett personligt brev. Vilken fråga du svarar på först beror på vilket jobb du söker.  

  • Vad kan jag tillföra?
  • Vad har jag gjort?
  • Vem är jag?

Tänk på att bara skriva några rader om familjeförhållanden och fritidsintressen. Arbetsgivaren behöver inte veta några detaljer om det inte står specifikt i platsannonsen att du ska berätta om dig själv på ett mer detaljerat sätt. 

Glöm inte att avsluta det personliga brevet med en kort mening om dina förhoppningar att få berätta mer vid en intervju och skriva under med ”Med vänliga hälsningar” och ditt namn. 

Att skriva CV

Tänk även på att matcha ditt CV med tjänsten du söker. Spegla alltid din arbetserfarenhet eller utbildning med tjänsten du söker. Om arbetsgivaren kräver en specifik utbildning som du har läst så är det bra att ha utbildningarna högst upp. Om arbetsgivaren istället kräver en viss arbetslivserfarenhet som du uppfyller så är det bättre att du väljer att ha din arbetslivserfarenhet högst upp.   

Viktigast att tänka på när du skriver CV är att det ska vara enkelt för arbetsgivaren att hitta relevant information om dig. Genom tydliga rubriker samt kortfattad och relevant information skapar du en bra grund. Det finns många CV-mallar att välja mellan, så tänk på att välja en som inte är för rörig eller som inte speglar dig som person. 

I regel brukar man prata om att det kan vara bra att skriva ett grund-CV.  Ditt grund-CV beskriver mer omfattande dina kunskaper och erfarenheter. I det kan du exempelvis beskriva dina utbildningar mera detaljerat. När du söker en specifik tjänst kan det vara så att utbildningar eller delar av utbildning som är intressanta för en arbetsgivare inte är intressanta för en annan. Det kan till och med vara så att vissa delar döljer specifik kompetens som du vill lyfta fram. I de fallen kan det vara bra att ändra eller ta bort viss information i ditt CV, det vill säga rikta det till den specifika tjänsten.

Sist men inte minst; se till att döpa dokumentet till ett relevant namn. En bra idé är att ha med ditt namn och den tjänst du söker. T.ex. ”CV Niklas Butiksmedarbetare ICA” Glöm inte heller att alltid skicka alla dokument i pdf-format så de behåller sitt utseende i både dator och mobil. 

Att ringa arbetsgivare

I regel finns det två tillfällen som du som arbetssökande kan ringa en arbetsgivare. Dels när du söker jobb spontant, dels i samband med att du svarar på en platsannons. I båda fallen är det viktigt att du har sökt information om företaget/organisationen och funderat kring hur företaget/organisationen skulle kunna ha nytta av dig, dina erfarenheter och kunskaper. Du behöver även vara beredd att svara på frågor om dig själv.

Det är oftast inte lätt att ringa de här samtalen. De flesta tror sig vara till besvär och är rädda för att stöta sig med arbetsgivaren. Så är det i de flesta fall inte. Visserligen kanske du hör av dig vid fel tillfälle men om det skulle vara fallet så säger förmodligen den du pratar med att du kan återkomma senare. Det kan också vara så att flera har hört av sig på kort tid angående jobb och att arbetsgivaren av den anledningen är lite snäsig i telefon. 

Men ge inte upp! Skulle det vara så att du ringer just den där dagen när arbetsgivaren behöver personal så kan det bli ett långt och bra samtal. 

När du ringer i samband med att du ska svara på en platsannons är det viktigt att du läser platsannonsen och ställer frågor utifrån den. Exempelvis:

  • Jag ser att ni söker en person med erfarenhet av liknade arbetet…jag har erfarenhet från…hur stämmer det med den ni söker?
  • Det framgår av platsannonsen att ni söker en person som ska ta hand om den + den + den arbetsuppgiften. Vilka uppgifter kommer personen ni söker jobba mest med?
  • Jag är utbildad inom…område. Hur väl stämmer den utbildningsbakgrunden överens med den ni söker?

När du ringer spontant börjar du med att berättat vem du är och att du söker jobb. Berätta varför du valt att vända dig till just den arbetsgivaren. Fråga om arbetsgivaren söker personal inom ditt yrkesområde eller om det kan finnas någon öppning längre fram. Kanske finns det en chans att jobba som timvikarie? 

Glöm inte att ställa följdfrågor och flika in information om dig själv i samtalet.

En bra tumregel är att endast ringa arbetsgivare som du verkligen vill jobba hos, på det sättet hör arbetsgivaren på din entusiasm att du har ett verkligt intresse av att jobba just för dem.

Sälj dig själv på 30 sekunder

Idag räcker det sällan att presentera sig med namn och yrke. Alla som rör sig ute bland mycket folk bör ha en slagkraftig och snabb beskrivning av vem man är. Att presentera sin idé på ett par minuter kan vara avgörande för framgång i dagens informationsbrus, enligt Richard Laurits, civilekonom från Lund, och en av grundarna till företaget Speedpitching.

Vare sig det gäller ett kundmöte, en affärskontakt, anställningsintervju eller ett jobbmingel, låter du dem snabbt förstå att här är en person som är någonting utöver det vanliga och som kan erbjuda något de vill ha.
– Ofta har du användning för en snärtig presentation i sammanhang där folk har lite bråttom, på konferenser, jobbmingel, fester eller när du är ute och reser. I de flesta sammanhang har du användning av att på några få minuter fånga folks intresse och kunna förklara vem du är, vad du kan och din affärsidé, säger Richard Laurits.

Fyra steg

Tekniken bygger på fyra steg: Skapa uppmärksamhet, visa ditt intresse genom att ställa öppna frågor, presentera dig och våga komma till avslut.

– Det är en mix av hur du presenterar dig själv och din idé, tjänst eller produkt, du har alltid användning för konsten att övertyga andra, vare sig du är på en jobbintervju, en date eller vill få gehör för din idé, säger Richard Laurits. I dagens samhälle måste man kunna presentera sig aptitligt om en strävar efter något. Att verka men inte synas verkar hopplöst ute. Vare sig du har en idé, tjänst eller produkt gäller det att kunna sälja in den. Kan du inte vinna folk på ett par minuter slutar de att lyssna.

Nyckel till framgång

– Att sälja sig själv kan vara en nyckel till framgång i karriären eller vid förhandlingsbordet, säger Vesna Maldaner, redaktör och PR-konsult som föreläser om kommunikation och nätverkande och som skrivit boken ”Sälj dig själv på 30 sekunder”.

– Ofta har vi kort tid på oss för att göra intryck och din presentation av dig själv kan vara en dörröppnare och ge dig ett genombrott i din karriär, säger Vesna Maldaner. Själv presenterar hon sig så här: ”Jag heter Vesna Maldaner. Syns du inte finns du inte. Kom till mig. Jag kan hjälpa dig paketera ditt budskap.”

Anställningsintervjun

Det finns några saker du kan tänka på i samband med att du får erbjudande om att komma på anställningsintervju. Börja med att ta kontaktuppgifter på den som ringer. Det kan också vara en god idé att fråga efter vägbeskrivning om du inte vet exakt vart du ska. Fråga också vem/vilka du kommer att träffa på intervjun, om det är något speciellt som du ska ta med dig och hur lång tid intervjun kommer att ta.

Den ena anställningsintervjun är ofta inte den andra lik. En del arbetsgivare föredrar strukturerade intervjuer. I de fallen följer arbetsgivaren en frågemall och är noggrann med att föra anteckningar. Andra arbetsgivare väljer en mera ostrukturerad linje. De för oftast inga anteckningar och de ställer intervjufrågorna mera spontant.

Oavsett hur intervjun kommer vara uppbyggd så sig finns det några frågor som det är bra om du förbereder dig på att besvara. 

Arbetsintervjufrågor:

  • Berätta lite om dig själv?
  • Varför sökte du tjänsten?
  • Varför vill du arbeta hos oss?
  • Vilka är dina starka sidor?
  • Vilka är dina begränsningar/svagheter?
  • Om jag frågade din förra chef, vad skulle hen säga vara dina starka/svaga sidor?
  • Beskriv ditt nuvarande/senaste arbete/utbildning?
  • Vad lärde du dig av jobbet/studierna?
  • Vad gör du om fem år?
  • Vad gör du på fritiden?
  • Hur skulle dina kompisar beskriva dig?

Frågor du kan ställa:

  • När kommer ni att bestämma vem som får jobbet?
  • Hur kan en arbetsdag komma att se ut?
  • Vilka arbetsuppgifter kommer jag att få?
  • Hur är arbetstiderna?
  • Använder ni flextid?
  • Hur ser ni på företagets framtid?
  • Finns det några möjligheter för mig att utvecklas på jobbet?
  • Hur ser företaget på friskvårdsmöjligheter?

Det finns en del bra exempel på sidor där du kan öva på anställningsintervjun. https://www.anstallningsintervju.se/ är en av dem. Klicka på länken och öva!

Tips från en som anställer​

Camilla Johnsson sitter i Karlstad och jobbar bland annat med rekrytering hos oss på Guldjobbet. På grund av att Guldjobbet har växt under de senaste åren så har det funnits stort behov av att rekrytera ny personal.  

– När det krävs snabba rekryteringar så är spontanansökningarna som vi får in guld värda, säger Camilla. Innan jag lägger ut en annons så kollar jag  alltid igenom alla spontanansökningar som vi fått in under de senaste 6 månaderna. Många av våra senaste nyrekryteringar har kommit till just från spontanansökningar och jag rekommenderar verkligen det som ansökningsform. 

När det gäller jobbansökningar så tycker Camilla attspontanansökningarna oftast är mer välgjorda än de ansökningar som kommer in via en platsannons. 

– Många som söker jobb hos oss via en platsannons söker jobbet endast för att de har krav på sig att söka ett visst antal jobb varje månad. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilka som hör till den kategorin och vilka som faktiskt är intresserade av tjänsten. Det är därför jätteviktigt att man anpassar sitt CV och personliga brev efter de krav och önskemål som vi har i annonsen. 

Ett av de krav som finns på en handledare som jobbar på Guldjobbet är att man ska ha studerat på eftergymnasial nivå under minst ett år.

– De krav som ställs på våra handledare handlar om att man ska ha en viss utbildningsnivå samt att man ska ha 2-3 års arbetslivserfarenhet under de senaste 5 åren. Det är därför jätteviktigt att det står tydligt i CV:t vad man har gått för utbildning och om man har jobbat hel- eller deltid under de senaste 5 åren.  Jag föredrar även att man lägger sina utbildningar högst upp i CV:t så jag snabbt kan se om utbildningskravet uppfylls eller ej. Om jag måste leta för länge så går jag vidare till nästa kandidat istället.  

När det sedan kommer till själva anställningsintervjun har Camilla ett antal råd att ge.

– Kom i tid men inte för tidigt. Oftast har man andra möten precis innan och det kan vara svårt att fånga upp någon som kommer 20 minuter innan utsatt tid. Sen rekommenderar jag ögonkontakt och att man försöker vara så avslappnad som det bara går, även om det kanske är svårt. Jag vill ha en dialog med kandidaten och det ska inte kännas som ett förhör utan mer som ett utbyte av värderingar och tankar. Var lyhörd och tänk på att inte prata så mycket så att du missar vad rekryteraren faktiskt vill veta.  

För att sammanfatta hur man gör en bra jobbansökan och hur man lyckas med sin intervju så säger Camilla:

– Lägg ner tid på ditt CV och personliga brev inför varje jobbansökan. Uppge alltid varför du vill jobba hos just det företag du söker till – det visar att ditt intresse ligger hos företaget och inte enbart i att få ett jobb. På anställningsintervjun är det viktigt att lyssna på de frågor man får och att man inte ”tar över” samtalet. Va dig själv och slappna av, försök att tänka på att personen framför dig är en vanlig människa precis som du. 

Jobba på bemanningsföretag​

Som arbetssökande är det smart att lägga in sina uppgifter på bemanningsföretagens hemsidor. Det är lika viktigt att ta personlig kontakt med bemanningsföretagen som är verksamma i din region.Bemanningsföretagens styrka är att de snabbt och effektivt förser företag med arbetskraft. För att de ska lyckas krävs det att de är duktiga på att matcha rätt person med rätt jobb. Matchningen sker med hjälp av de inlagda uppgifterna och personliga kontakter med arbetssökande. Om du som arbetssökande vill vara med när jobben fördelas är det därför viktigt att du lägger in dina uppgifter på bemanningsföretagens hemsidor. Det är också mycket viktigt att du visar att du är intresserad av jobb genom att ta personlig kontakt med bemanningsföretagen.

Så går du tillväga:

  • Ta reda på vilka bemanningsföretag som är verksamma i din region.
  • Lägg in dina uppgifter på deras hemsidor. Ta tid på dig och var noggrann! Tänk på att dina uppgifter ligger till grund för deras första intryck av dig.
  • Ta kontakt! Det är först när du skapar en personlig kontakt som du har möjlighet att få jobb. Det är därför viktigt att du får till ett personligt möte. Bemanningsföretagen är alltid jakt efter personer inom olika kompetensområden. Har du lite tur söker de personer med just din kompetens.
  • Ge dig inte! Skulle det vara så att du inte får napp direkt är det mycket viktigt att du inte ger dig. Uppdatera dina uppgifter och hör av dig till rekryterare på bemanningsföretag med jämna mellanrum. Har du bra kontakt med en rekryterare så återkom till denne. Är kontakten mindre bra finns alltid möjligheten att ta kontakt med någon annan på bemanningsföretaget.